Bota

Zgjerohet studimi për vaksinat e përziera anti-Covid, çfarë thonë shkencëtarët e Oksfordit

Një studim që shikon nëse njerëzit mund të marrin doza nga dy vaksina të ndryshme kundër COVID-19 është zgjeruar për të përfshirë vaksinat e zhvilluara nga Moderna dhe Novavax.

Sipas mediave të huaja, testi Com-COV nga studiuesit nga Universiteti i Oksfordit kishte përfshirë deri tani vetëm vaksinat e zhvilluara nga Pfizer/BioNTech dhe AstraZeneca/Universiteti i Oksfordit – të dyja të aprovuara nga autoritetet britanike në dhjetor.

Vaksina Moderna që atëherë është autorizuar gjithashtu për përdorim ndërsa vaksina Novavax është aktualisht nën rishikim nga Agjencia e Rregullimit të Shëndetit të Barnave në MB (MHRA).

Qëllimi i studimit është të vlerësojë se sa mirë reagojnë sistemet imunitare të njerëzve kur doza e dytë e tyre “nxitëse” është një lloj tjetër i vaksinës nga doza e tyre e parë “kryesore”.

Studiuesit nga Grupi i Vaksinave të Oksfordit besojnë se kjo qasje “përzihen dhe përputhen” mund të krijojë një fushatë vaksinimi më fleksibël dhe më të shpejtë.

“Nëse mund të tregojmë se këto doza të përziera gjenerojnë një përgjigje imune aq të mirë sa ato standardet dhe pa një rritje të konsiderueshme në reagimet e vaksinës, kjo potencialisht do të lejojë që më shumë njerëz të përfundojnë kursin e tyre të imunizimit COVID-19 më shpejt”, ka thënë Matthew Snape, profesor i asociuar në Pediatri dhe Vaksinologji në Universitetin e Oksfordit.

“Kjo gjithashtu do të krijonte qëndrueshmëri brenda sistemit në rast të një mungese në disponueshmërinë e ndonjë prej vaksinave në përdorim”, shtoi ai.

Siç bëhet e ditur, studimi filloi në shkurt dhe deri më tani ka përfshirë mbi 800 persona.

Tani po kërkon për 1,050 pjesëmarrës shtesë të cilët duhet të jenë mbi 50 vjeç dhe të kenë marrë dozën e tyre të parë të vaksinës tetë deri në 12 javë para se të regjistrohen në studim.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top