Bota

Varianti Delta vazhdon përhapjen, rastet globale me Covid sapo i kapërcyen 200 milionë

Rastet e koronavirusit në mbarë botën i tejkaluan 200 milionë të mërkurën, sipas një raporti të Reuters, pasi varianti më infektiv Delta kërcënon zonat me norma të ulëta vaksinimi dhe tendos sistemet e kujdesit shëndetësor.

Rritja globale e rasteve po nxjerr në pah hendekun në rritje në normat e vaksinimit midis kombeve të pasura dhe të varfra. Rastet po rriten në rreth një të tretën e vendeve të botës, shumë prej të cilave as gjysmës së popullsisë së tyre nuk i kanë dhënë dozën e parë.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) bëri thirrje të mërkurën për një moratorium mbi nxitësit për vaksinimin anti-COVID derisa të paktën 10% e popullsisë në çdo shtet të vaksinohej.

“Ne kemi nevojë për një përmbysje urgjente, nga shumica e vaksinave që shkojnë në vendet me të ardhura të larta, në shumicën që shkojnë në vendet me të ardhura të ulëta,” tha Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Varianti Delta po tejkalon të gjitha supozimet në lidhje me virusin dhe ekonomitë e trazuara, me ekspertët e sëmundjeve që përpiqen të gjejnë nëse versioni i fundit i koronavirusit po i bën njerëzit, veçanërisht individët e pavaksinuar, më të sëmurë se më parë.

Të paktën 2.6% e popullsisë së botës është infektuar që nga fillimi i pandemisë, me shifrën e vërtetë që ka të ngjarë të jetë më e lartë për shkak të testimit të kufizuar në shumë vende.

U desh më shumë se një vit që rastet e COVID-19 të arrinin shifrën 100 milionë, ndërsa 100 milionë të tjera u raportuan në pak më shumë se gjashtë muaj, sipas analizës. Pandemia ka lënë afër 4.4 milion njerëz të vdekur.

Vendet që raportojnë më shumë raste në një mesatare prej shtatë ditësh – Shtetet e Bashkuara, Brazili, Indonezia, India dhe Irani – përfaqësojnë rreth 38% të të gjitha rasteve globale të raportuara çdo ditë.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top