Bota

Uellsi hyn në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s

Peizazhet e veri-perëndimore të Uellsit janë një nga vendet më të reja të trashëgimisë botërore të planetit, të certifikuara nga UNESCO.

Ish-zonat industriale të Gwynedd do të zënë vendin e tyre midis disa prej monumenteve më të njohur dhe domethënës në botë, duke përfshirë Kallamin e Madh të Australisë, Taj Mahal të Indisë dhe Parkun Kombëtar Yellowstone të SHBA.

Boris Johnson tha se peizazhi i Uellsit veriperëndimor është “një zonë me veçanti të jashtëzakonshme dhe bukuri që të lënë pa frymë”, pasi u shpall nga qeveria britanike si nominim i Trashëgimisë Botërore në vitin 2018.

Guroret ishin fillimisht në Uellsin verior për më shumë se 1,800 vjet, por gjatë Revolucionit Industrial, kërkesa u rrit për pllaka në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Guroret e Uellsit u bënë prodhuesit kryesor të pllakave gjatë shekullit të 18 -të dhe deri në vitet 1890, industria punësoi 17,000 njerëz dhe prodhoi 485,000 ton pllaka në vit.

Eksperti i industrisë së argjilës, David Gwyn nga Lugina e Nantlle tha se aplikimi i Mbretërisë së Bashkuar thekson mënyrën se si vendi ka kontribuar në një “fazë të rëndësishme të historisë njerëzore”, duke sjellë ndryshime socio-ekonomike.

“Guroret e pllakave u përshkruan si industria e Uellsit, industria e vetme e madhe.,” tha ai.

Luke Potter, ndihmës drejtori i National Trust Cymru, tha se oferta, e cila kishte 15 vjet në planifikim, nxori në pah shumë më tepër sesa “mbetjet e industrisë së pllakave”.

Industria e pllakave në veriperëndim të Uellsit kishte një ndikim të madh në arkitekturën globale, me pllakat e Uellsit janë ndërtuar shumë pallate në të gjithë, përfshirë Sallën Westminster, Ndërtesën e Ekspozitave Mbretërore në Melburn dhe Sallën e Qytetit të Kopenhagenit në Danimarkë.

“Vendi i një prej grevave më të gjata në Mbretërinë e Bashkuar”

Gurorja Penrhyn dikur konsiderohej si një nga guroret më të mëdha në të gjithë botën, me 2.800 të punësuar, duke kthyer Bethesda në një qytet me 8.000 banorë.

Pronari i saj u mbajti inat punëtorëve të tij pasi humbi vendin e tij në Parlamentin e vitit 1880, duke hequr sistemin e negocimit të rrogës, e cila çoi në “Grevën më të madhe të Penhirit”. Ajo ishte një nga grevat më të gjata në histori, që zgjati tre vjet nga 22 nëntori i 1900.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top