Bota

Talibanët fitimtarë fokusohen te qeverisja pas tërheqjes së SHBA

Kabul, Afganistan – Talibanët u gëzuan me fitoren e tyre pas tërheqjes amerikane nga Afganistani, duke përsëritur premtimin e tyre të martën për të sjellë paqen dhe sigurinë në vend pas dekadash lufte.

Qytetarët e tyre të shqetësuar, ndërkohë, janë duke pritur për të parë se si do jetë rendi i ri.

Duke e përulur ushtrinë më të fuqishme në botë, talebanët tani përballen me sfidën e qeverisjes së një kombi prej 38 milionë banorësh që mbështetet shumë në ndihmën ndërkombëtare, dhe në imponimin e një forme të sundimit islam mbi një popullsi që është shumë më e arsimuar dhe më kozmopolite se sa ishte kur grupi qeverisi për herë të fundit Afganistanin në fund të viteve 1990.

Mijëra që kishin punuar me SHBA dhe aleatët e saj, si dhe deri në 200 amerikanë, mbetën në vend pas përfundimit të transportit ajror masiv me SHBA -në e fundit. ushtarë që fluturojnë nga aeroporti ndërkombëtar i Kabulit pak para mesnatës së së hënës. Presidenti Joe Biden mbrojti trajtimin e tij të tërheqjes, duke thënë se SHBA qeveria kishte arritur 19 herë që nga marsi për të inkurajuar të gjithë qytetarët amerikanë në Afganistan të largoheshin.

Udhëheqësit talebanë me çallma, të rrethuar nga luftëtarë të njësisë elitare të grupit Badri, vizituan aeroportin të martën dhe u fotografuan.

“Afganistani më në fund është i lirë”, tha Hekmatullah Ëasiq, një zyrtar i lartë taleban, për The Associated Press në pistë. “Gjithçka është paqësore. Çdo gjë është e sigurt. ”

Ai u bëri thirrje njerëzve të kthehen në punë dhe përsëriti ofertën e talebanëve për amnisti për të gjithë afganët që kishin luftuar kundër grupit gjatë 20 viteve të fundit. “Njerëzit duhet të jenë të durueshëm,” tha ai. “Ngadalë do t’i kthejmë të gjitha në normalitet. Do të duhet kohë. ”

Një krizë ekonomike afatgjatë është përkeqësuar që nga marrja e shpejtë e talebanëve në vend në mes të gushtit, me njerëz që grumbullohen në banka për të maksimizuar kufirin e tyre të tërheqjes ditore prej rreth 200 dollarësh. Nëpunësit civilë nuk janë paguar prej muajsh dhe monedha vendase po humbet vlerën. Shumica e rezervave valutore të Afganistanit mbahen jashtë vendit dhe aktualisht janë të ngrira.

“Ne vazhdojmë të vijmë në punë, por nuk po paguhemi,” tha Abdul Maqsood, një oficer i policisë rrugore në detyrë pranë aeroportit. Ai tha se nuk e ka marrë pagën e tij për katër muaj me radhë.

Një thatësirë ​​e madhe kërcënon furnizimin me ushqim dhe mijëra të cilët u larguan gjatë përparimit  rrufe të talebanëve mbeten në kampe të mjerueshme.

“Afganistani është në prag të një katastrofe humanitare,” tha Ramiz Alakbarov, koordinatori humanitar i OKB -së. Ai tha se 1.3 miliardë dollarë nevojiten për përpjekjet e ndihmës, ku vetëm 39% e të cilave janë marrë.

Sfidat me të cilat përballen talebanët në ringjalljen e ekonomisë mund t’i japin kombeve perëndimore mundësi për ndikim, pasi ato e shtyjnë grupin të përmbushë një premtim për të lejuar udhëtime lirisht, për të formuar një qeveri gjithpërfshirëse dhe për të garantuar të drejtat e grave. Talibanët thonë se  duan të kenë marrëdhënie të mira me vendet e tjera, përfshirë Shtetet e Bashkuara.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top