Lajme

Studim: Një dozë e vaksinës së Pfizer-it ose AstraZeneca-s ofron 65% mbrojtje

Vetëm një dozë e vaksinës së kompanisë “AstraZeneca” ose “Pfizer” e pakëson rrezikun për infektim me koronavirus për gati dy të tretat dhe i mbron të moshuarit e personat e ndjeshëm aq sa të rinjtë dhe njerëzit e shëndoshë, është ky rezultati i një studimi në Mbretërinë e Bashkuar.

Rezultatet nga studimi i Universitetit të Oksfordit dhe Zyrës për Statistika Kombëtare janë shtytje e mëtejshme për programin e vaksinimit dhe janë të parat që e tregojnë ndikimin në infektimet e reja dhe reagimin imunitar në një grup të madh të personave të rritur.

Duke e ulur shkallën e infeksionit, vaksinat jo vetëm që do t’i parandalojnë shtrimet në spitale dhe vdekjet por gjithashtu do të ndihmojnë në shkëputjen e zinxhirëve të transmisionit dhe do ta pakësojnë rrezikun nga përhapja e re e virusit në kohën kur Britania po i lehtëson masat kufizuese, shkruan The Guardian.

Ekspertët i analizuan rezultatet e testimit për Covid-19 nga më shumë se 350 mijë njerëz në Britani nga dhjetori i vitit të kaluar deri në prill të këtij viti. Ata zbuluan se 21 ditë pas marrjes së dozës së parë, infeksionet e reja ranë për 65 për qind.

Vaksinat ishin më efektive kundër rasteve me simptoma sesa rasteve asimptomatike, duke e ulur shkallën e infeksionit për 72 për qind tek të parat dhe 57 për qind tek të fundit në krahasim me popullsinë që nuk ishte vaksinuar.

Doza e dytë e vaksinës së kompanisë “Pfizer” e shtonte mbrojtjen edhe më shumë nga virusi, duke bërë që rastet me simptoma të shënojnë rënie për 90 për qind dhe rastet pa simptoma për 70 për qind.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top