Jetë/stil

Si ka lindur Dita e Verës

Që në kohët antike, tempulli i 14 Marsit, Festa e Ditës së Verës, ka qenë në qytetin e Elbasanit.

E quajtur ndryshe si dita e largimit të dimrit, kjo festë ka krijuar tashmë traditën e saj jo vetëm tek banorët e këtij qyteti, por edhe në zona të tjera të vendit dhe veçanërisht në Tiranë.

Por, zanafillën “Dita e Verës” e ka në faltoren ‘’Zana e Çermenikës’’, e ndërtuar në rrethinat e qytetit të Elbasanit, e cila ishte perëndesha e gjuetisë, pyjeve dhe e të gjithë natyrës.

Sipas gojëdhënës, kjo zanë dilte nga faltorja e saj ditën e 14 Marsit dhe trokiste në çdo shtëpi pas mesnatës për të lajmëruar ardhjen e pranverës.

Të parët, tregojnë se një natë para ditës së Verës, njerëzit mblidheshin më shpejt në shtëpitë e tyre, për të festuar së bashku me të afërmit, epilogun e kësaj feste.

Zgjimi bëhej në të gdhirë dhe të moshuarit herët në mëngjes hapnin derën e shtëpisë për bujari, merrnin shtamën për ta mbushur me ujë të freskët dhe sillnin në shtëpi një plis bari të gjelbëruar, ndërkohë që të rinjtë plehëronin portokallet dhe ullinjtë.

Kurse në krahina të tjera si Dibra, njerëzit marrin me datë 13 mars njerëzit marrin një tufë të vogël bari të njomë bashkë me rrënjët dhe dheun, që ta kenë në mëngjesin e datës 14 në shtëpi. 

Ëmbëlsira tradicionale e kësaj feste janë ballokumet.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top