Sociale

Si duhet të reagoni kur jeta ju sjell të papritura?!

Shfaqja e pandemisë së koronavirusit ishte një realitet për të gjithë ne, gjë që para se të ndodhte as që mund ta imagjinonim.

 Ishte një ndryshim i papritur që “përfshiu” çdo pjese të jetës sonë të përditshme dhe që ne u thirrëm të përballeshim pa u përgatitur dhe pa ditur mënyrat për ta kapërcyer atë. 

Koha që pasoi fillimin e kësaj aventure na bëri më të fortë dhe na ofroi mësime të vlefshme për të ardhmen, të cilat mund t’i përdorim në shumë fusha të jetës sonë.

Pra, cila është mënyra më e mirë për t’u marrë me diçka që ju ka ardhur pa e pritur? 

Sa e lehtë është t’i përgjigjesh një situate të papritur që kërkon rregullim dhe veprim të shpejtë? 

Shikoni më poshtë disa mënyra për ta bërë këtë dhe jini të gatshëm të vazhdoni jetën tuaj më shpejt.

Pranoni atë që po ndodh

E vërteta është se mendja është mësuar t’i rezistojë fuqishëm ndryshimit dhe shumë herë nuk dëshiron ta pranojë atë. 

Sidoqoftë, duhet të gjesh një mënyrë për të vazhduar dhe hapi i parë për këtë është ta pranosh atë. 

Ose nuk ju pëlqen diçka që vjen papritur, ose është një ndryshim pozitiv që gjithashtu ju bën të vështirë, nuk ka kuptim të përpiqeni ta luftoni atë. 

Nëse nuk e pranoni, nuk do të jeni në gjendje të shkoni më tej dhe të kërkoni mënyra për të menaxhuar një situatë.

 Mos harroni se edhe ndryshimet pozitive mund të na shkaktojnë stres, prandaj trajtojeni si normal – nuk keni më nevojë të stresoheni sepse tashmë ndiheni të stresuar!

Mendo pozitivisht

Të merresh me diçka që nuk e pret nuk është e lehtë, por sigurisht të biesh psikologjikisht ose të mendosh mendime negative nuk është diçka që do të të ndihmojë. 

Gjithmonë ekzistojnë vështirësi në jetë dhe secili prej nesh përballet me to në një moment, megjithatë, edhe nëse krijojnë probleme që nuk dini si t’i kapërceni, e rëndësishme është të jesh optimist dhe të shohësh gjithmonë anën pozitive të gjërave.

 Në shumë raste, kjo është ndoshta më shumë se gjysma e hapit, për të gjetur zgjidhjen edhe në një situatë të vështirë.

 Përqendrohuni në këtë anë të gjërave, dhe posaçërisht në atë që e quajmë “foto e përgjithshme”, duke parë perspektivën e situatës dhe jo vetëm pasojat e menjëhershme.

Merrni kohën që ju nevojitet

Në një kohë kur ka shumë ndryshime në jetën tonë, është normale që ndonjëherë të ndihemi jashtë kontrollit. 

Ju nuk duhet ta shtyni veten ose të keni pritje të mëdha prej saj gjatë gjithë kohës, kështu që nëse mendoni se keni nevojë për të, bëni një pushim dhe merrni kohën që ju nevojitet para se të merrni një vendim ose të kërkohet të merreni me një situatë. 

Diçka që ndihmon shumë edhe në psikologji është kthimi i programit tuaj në rrjedhën e tij normale, duke iu përmbajtur asaj që keni planifikuar për ditën tuaj dhe duke krijuar një ndjenjë qetësuese të rregullsisë.

Bëni një plan veprimi

Siç kemi përmendur, jo të gjitha ndryshimet janë ogurzeza. 

Mund t’ju kërkohet të përshtateni shpejt me një situatë të re, por ju e dini që do t’ju sjellë dobi dhe megjithatë ju streson sepse ju kap të papërgatitur. 

Ky është një proces që na ndodh shpesh në epokën e koronavirusit, pasi askush nuk mund të dijë paraprakisht se çfarë do të ndodhë në një të ardhme të afërt, ndërsa veçanërisht profesionistët thirren të veprojnë në një kohë shumë të shkurtër pas njoftimit të masave të reja. 

Ruajeni qetësinë tuaj dhe filloni të studioni lëvizjet dhe mënyrat për t’u marrë me të. 

Një plan veprimi është gjithmonë i nevojshëm për të ardhmen. 

Organizoni hapat tuaj të ardhshëm duke i ndarë në veprime më të vogla dhe filloni përpjekjen për të zgjidhur problemin që ka lindur, në mënyrë metodike, me qetësi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top