Bota

Shkrimtarët e shquar, apel folësve të rusishtes: Tregoni të vërtetën për luftën në Ukrainë!

Përdorni “të gjitha mjetet e mundshme të komunikimit” për të kontaktuar drejtpërdrejt qytetarët rusë, thonë 17 nënshkruesit.

Një grup shkrimtarësh të shquar u kanë bërë thirrje rusishtfolësve në mbarë botën që të përcjellin të vërtetën për luftën në Ukrainë duke kontaktuar drejtpërdrejt qytetarët ruse, duke përdorur “të gjitha mjetet e mundshme të komunikimit”.

Në 17 nënshkruesit e apelit përfshihet laureatja e Çmimit Nobel, Svetlana Alexievich, një shkrimtare bjelloruse që shkruan në rusisht. Ajo fitoi çmimin Nobel për letërsinë në vitin 2015 për veprën e përshkruar si “një monument për guximin dhe vuajtjen në kohën tonë”.

Një duzinë tjetër shkrimtarësh të shquar nga e gjithë bota, përfshirë laureatin për Çmimit Nobel, JM Coetzee, e ka mbështetur apelin.

Kjo vjen pasi qeveria ruse goditi mundësinë për lajme dhe informacione në lidhje me pushtimin e Ukrainës, duke bllokuar faqet e internetit dhe duke mbyllur në mënyrë efektive degët e transmetimit.

Ndjekja e BBC, Radio Liberty dhe e televizionit publik gjerman Deutsche Ëelle është kufizuar pasi parlamenti rus miratoi një ligj që e konsideron shkelje, përhapjen e informacionit “të rremë” për forcat e veta të armatosura.

Të enjten, një nga organet e fundit të lajmeve të pavarura ruse, TV Rain, ndaloi transmetimin pasi u vu nën presion për lajmet mbi pushtimit rus që mendohet të ketë lënë qindra të vdekur.

Shkrimtarët në rusisht thonë: “Ne po bëjmë thirrje për të gjithë ata që flasin gjuhën ruse. Për njerëzit e të gjitha kombësive. Për ata që janë folës të gjuhës amtare. Për ata për të cilët rusishtja është gjuha e tyre e dytë ose e tretë.

“Sot gjuha ruse po përdoret nga shteti rus për të ndezur urrejtjen dhe për të justifikuar luftën e turpshme kundër Ukrainës. Në rusisht, mediat zyrtare vazhdojnë të përsërisin gënjeshtra të pafundme që po krijojnë një perde tymi rreth këtij agresioni.

“Populli rus është ushqyer me gënjeshtra për shumë vite. Burimet e pavarura të informacionit janë shkatërruar pothuajse tërësisht. Liderët e opozitës – i heshtën. Makina e propagandës shtetërore po punon me të gjitha forcat.

“Në këtë situatë është kritike t’u zbulohet qytetarëve rusë të vërtetën e plotë për agresionin rus kundër Ukrainës. Për vuajtjet dhe humbjet e kombit ukrainas. Rreth civilëve që synohen dhe vriten. Për rrezikun për të gjithë kontinentin evropian. Dhe ndoshta për të gjithë njerëzimin, duke pasur parasysh faktin e kërcënimit bërthamor.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top