Bota

SHBA dhe BE pezullojnë vaksinën Johnson & Johnson për mpiksjet e rralla të gjakut

SHBA, Afrika e Jugut dhe Bashkimi Evropian do të ndalojnë përkohësisht shpërndarjen e vaksinës Johnson & Johnson për Covid, pas raportimeve se shkakton mpiksje të rrallë të gjakut.

Gjashtë raste u zbuluan në më shumë se 6.8 milionë doza të vaksinës, tha Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Johnson & Johnson e ka ndaluar shpërndarjen në BE, e cila filloi këtë javë. Ky rast ndjek raste të ngjashme pas vaksinën AstraZeneca, që çoi në pezullimin e përdorimit të saj.

FDA tha se rekomandonte një pauzë të përkohshme “për më shumë kujdes”. Ajo konfirmoi që një pacient vdiq nga ndërlikimet e mpiksjes së gjakut dhe një tjetër është në një gjendje kritike.

Të gjashtë rastet ishin te gratë e moshës midis 18 dhe 48 vjeç, me simptoma që shfaqeshin gjashtë deri në 13 ditë pas vaksinimit.

Duke ndjekur këshillën, të gjitha shtetet federale në SHBA kanë ndaluar përdorimin e vaksinës derisa të përfundojnë hetimet e mëtejshme për sigurinë e saj. Kontraktorët shtetërorë dhe privatë pritet të ndjekin shembullin.

SHBA ka deri tani rastet më të konfirmuara të Covid-19 – më shumë se 31 milionë dhe me më shumë se 562,000 vdekje, një tjetër pik në botë.

Johnson & Johnson është një kompani e kujdesit shëndetësor amerikan, por vaksina u krijua kryesisht nga dega e saj farmaceutike në Belgjikë, dhe njihet gjithashtu si Janssen. Ndryshe nga disa vaksina të tjera, jepet si një e vetme dhe mund të ruhet në temperatura normale të frigoriferit, duke e bërë më të lehtë shpërndarjen në klimat më të nxehta ose në zona më të largëta.

Ndërsa shumë vende kanë porositur paraprakisht miliona doza, ajo është aprovuar vetëm në disa kombe.

Është për përdorim në SHBA që në 27 shkurt, por vaksinat Pfizer-BioNTech dhe Moderna janë përdorur më gjerësisht. Vaksina J&J është administruar për gati shtatë milionë njerëz në SH.B.A., që përbën rreth 3% e imunizimeve totale të dhëna deri më tani.

Dr Anthony Fauci, këshilltari kryesor i vendit për Covid, tha se ishte shumë herët për të komentuar nëse mund të hiqej autorizimi.

Afrika e Jugut, e cila ishte vendi i parë që administroi vaksinën, gjithashtu ka ndaluar përdorimin e saj, megjithëse nuk janë raportuar raste të mpiksjes së gjakut në vend.

Ajo u bë vaksina e preferuar atje pasi studimet treguan se kishte një normë më të lartë mbrojtjeje ndaj variantit të Afrikës së Jugut sesa vaksinat e tjera. Që nga mesi i shkurtit, gati 300,000 punonjës të kujdesit shëndetësor e kanë marrë atë.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top