Uncategorized

Sa orë gjumë duhet të bëni? Kjo varet nga mosha juaj

A e shihni veten duke dremitur në tryezën tuaj, edhe pas asaj që mendonit se ishte njënatë e rehatshme? Atëherë ju me siguri keni të njëjtën pyetje si shumë të tjerë: Sa më duhet të fle?

Përgjigja se sa orë ju nevojitet nuk është aq e thjeshtë, thotë Dr. Raj Dasgupta, një profesor asistent i mjekësisë klinike në ndarjen e mjekësisë pulmonare, të kujdesit kritik dhe të gjumit në Shkollën e Mjekësisë Keck të Universitetit të Kalifornisë Jugore.

Nevojat për gjumë janë shumë të individualizuara, tha ai, por rekomandimi i përgjithshëm “vendi i ëmbël” – është të bëni shtatë deri në nëntë orë gjumë në natë. Rekomandimet me të vërtetë ndryshojnë kur njerëzit plaken, megjithatë.

Të rriturit duhet të bëjnë të paktën shtatë orë gjumë në natë, por 1 në 3 prej tyre nuk e bëjnë, sipas Qendrave të SH.B.A. për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Gjumi i dobët është shoqëruar me pasoja afatgjata shëndetësore, siç janë rreziku më i lartë i sëmundjeve kardiovaskulare, diabeti, mbipesha dhe çmenduria. Në terma afatshkurtër, edhe një ditë e humbjes së gjumit mund të dëmtojë mirëqenien tuaj, sipas një studimi të fundit. Njerëzit që bëjnë gjumë të dobët mund të jenë të predispozuar ndaj gjendjeve të tilla si ankthi, depresioni dhe çrregullimi bipolar, tha Dasgupta.

“Ka pasoja kronike dhe ka pasoja akute, prandaj gjumi është më shumë sesa thjesht të thuash:” Zogu i hershëm merr krimbin “,” tha ai. “Muchshtë shumë më tepër se kaq”.

Nëse ndihet sikur foshnjat po flenë gjatë gjithë ditës kjo është një gjë e mirë për to. Në vitin e parë të jetës, foshnjat mund të flenë 17 deri në 20 orë në ditë, tha Dasgupta. Foshnjat nga 4 muaj deri në 12 muaj kanë nevojë për 12 deri në 16 orë gjumë.

Fëmijët, të cilët janë midis moshës 1 dhe 3 vjeç, duhet të kenë 11 deri në 14 orë gjumë, sipas Dr. Bhanu Kolla, profesor i asociuar i psikiatrisë dhe psikologjisë në Klinikën Mayo me një interes të veçantë për gjumin. Fëmijët e moshës 3 deri në 5 vjeç duhet të flenë për 10 deri në 13 orë, shtoi ai, dhe nga mosha 6 deri në 12 vjeç, ata duhet të flenë nëntë deri në 12 orë.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top