Uncategorized

Qytetet e mëdha termale të Europës Trashëgimi Botërore të UNESCO-s

Qytetet e mëdha me ujëra termale të Europës, anije të hidroterapisë europiane, shumë të njohura midis fillimit të shekullit XVIII dhe fillimit të shekullit XX, hynë sot në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Shtatë vende kishin depozituar kërkesën e regjistrimit për njëmbëdhjetë qytete të tyre: Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen (Gjermani); Baden bei Wien (Austri); Spa (Belgjikë); Vichy (Francë); Montecatini Terme (Itali); Bath (BM); Franzensbad, Karlovy Vary, Marienbad (Republika Çeke).

“Qytetet e mëdha llixha të Europës përbëjnë një dëshmi të jashtëzakonshme të fenomenit termik europian, që i ka rrënjët në Antikitet, por që arriti kulmin midis viteve 1700 dhe 1930”, theksoi projektligji i Deklaratës së Vlerës Universale, që u miratua sot.

Komiteti i Trashëgimisë ka njohur vlerën universale të këtyre qyteteve, të cilat, edhe pse “të ndryshme … janë zhvilluar rreth burimeve të ujërave minerale, që kanë qenë katalizatori për një model të organizimit hapësinor, i kushtuar funksioneve kurative dhe terapeutike, rekreative dhe sociale”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top