Bota

Propozimi: Udhëtarët e BE që kthehen në vendet e origjinës, të bëjnë testin e shpejtë

Në ditën e fundit të samitit të udhëheqësve të Bashkimit Evropian, të martën, Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis thuhet se theksoi gjatë fjalimit të tij se udhëtarët që kthehen në vendet e tyre të origjinës duhet të kenë mundësinë e bërjes së një testi të shpejtë ose të vetë-testit si alternativë ndaj PCR.

Testi molekular / PCR, theksoi ai, është një opsion më i shtrenjtë dhe më shumë kohë, duke shtuar se testet e shpejta dhe vetë-testet kanë provuar të jenë një mjet shumë i dobishëm për mbikëqyrjen epidemiologjike në Greqi.

Mitsotakis gjithashtu vuri në dukje nevojën për reciprocitet midis vendeve anëtare të BE derisa legjislacioni përkatës mbi certifikatën dixhitale Covid të zbatohet plotësisht.

Duke informuar korrespondentët pas përfundimit të samitit, Mitsotakis theksoi faktin se certifikata, e cila ishte një propozim grek, ishte rënë dakord me “një shpejtësi të madhe”.

Ai gjithashtu tha se shpresonte që homologët e tij “do ta zbatonin atë sa më shpejt të jetë e mundur, me rregulla uniforme”, në mënyrë që të rikthehet në mënyrë thelbësore liria e lëvizjes.

Ai parashikoi që ndërsa normat e vaksinimit rriten në të gjithë Evropën, situata epidemiologjike do të vazhdojë të përmirësohet së bashku, “dhe ne do të jemi në gjendje të shmangim kufizime shtesë”, siç janë masat e karantinës ose testet shtesë për njerëzit e vaksinuar.

Në përfundim të samitit u mirëprit marrëveshja mbi çertifikatën dhe u kërkua zbatimi i saj të shpejtë.

Hapi tjetër është që 27 anëtarët e bllokut të bëjnë thirrje për rishikimin e rekomandimit të Këshillit për udhëtimet në BE deri në mes të qershorit.

Javën e kaluar, komisioneri i drejtësisë i BE Didier Reynders vuri në dukje se do të ishte e mundur të lëshoheshin dhe të përdoreshinn çertifikata përpara 1 korrikut, me kusht që ato të përfshijnë të gjithë informacionin e nevojshëm. Ai më tej theksoi se rëndësia gjithnjë e më e madhe po i kushtohet testeve të shpejta të antigjenit, cilësia e të cilave, vuri në dukje ai, po përmirësohet vazhdimisht.

Ai tha se Komisioni tashmë kishte blerë 20 milionë teste të tilla, duke shpenzuar 100 milionë euro, ndërsa është gjithashtu në procesin e prokurimit të përbashkët të 550 milionë testeve shtesë, me një kosto prej 2.6 miliardë euro.

Mitsotakis megjithatë paralajmëroi gjithashtu se “ne nuk kemi mbaruar me pandeminë” dhe u kërkoi qytetarëve të vaksinohen sa më shpejt të jetë e mundur.

Kryeministri grek shtoi se dozat përforcuese të vaksinave do të duheshin brenda 9-12 muajsh ndërsa përgëzoi Komisionin Evropian që siguroi që këto doza do të jenë në dispozicion.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top