Sport

Olimpiket, organizatorët drejt ndalimit të spektatorëve ndërkohë që Tokio shpall emergjencën COVID

Tokio, 8 korrik – Organizatorët olimpikë janë gati që të ndalojnë të gjithë spektatorët nga Lojërat Olimpike, tha e përditshmja Asahi të enjten, ndërsa Japonia u përgatit të shpallë një gjendje të jashtëzakonshme për Tokion që pret organizimin e ngjarjes për të frenuar një valë të re të infeksioneve të koronavirusit.

Organizatorët kanë vendosur të marrin zyrtarisht vendimin për spektatorët gjatë bisedave pesëpalëshe midis palëve kryesore që do të mbahen të enjten në mbrëmje, tha gazeta, duke cituar njerëzit e angazhuar në Lojëra.

Vendimi është goditja e fundit për Lojërat Olimpike të trazuara, tashmë të shtyra me një vit për shkak të pandemisë dhe të rrënuara nga një seri pengesash, përfshirë tejkalimet masive të buxhetit.

Ekspertët mjekësorë kanë thënë për javë të tëra që mospasja e spektatorëve në Lojëra do të ishte opsioni më pak i rrezikshëm mes shqetësimit të gjerë publik se fluksi i mijëra atletëve dhe zyrtarëve do të ushqejë një valë të re infeksionesh.

Organizatorët tashmë kanë ndaluar spektatorët nga jashtë shtetit dhe tani për tani kanë vendosur kufirin e shikuesve vendas në 50% të kapacitetit, deri në 10,000 njerëz.

Kushdo që dëshiron të mbështesë atletët është thënë që ta bëjë këtë duke duartrokitur më shumë sesa duke brohoritur ose kënduar.

Vendet e shikimit publik janë anuluar dhe kompanitë, të kujdesshme ndaj kundërshtimit publik, kanë qenë hezituese në lidhje me reklamat për Lojërat, duke shtuar një gjendje shpirtërore të dobësuar në kryeqytetin japonez.

Bisedimet në mbrëmje do të kryesohen nga presidenti i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar (IOC) Thomas Bach, i cili arrin në Tokio të enjten. Pjesëmarrës të tjerë përfshijnë qeveritë e Tokios dhe ato kombëtare dhe zyrtarë paraolimpikë.

Japonia nuk e ka provuar llojin e shpërthimeve shpërthyese COVID-19 që janë parë në shumë vende të tjera, por ka pasur më shumë se 810,000 raste dhe 14,900 vdekje.

Një shtrirje e ngadaltë e vaksinave do të thotë që vetëm një e katërta e popullsisë së Japonisë ka bërë të paktën një vaksinim COVID-19.

Vendosja e një gjendje të re emergjente në Tokio vjen pasi infeksionet e reja ditore në kryeqytet u rritën në 920 të mërkurën, niveli më i lartë që nga mesi i majit.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top