Bota

Në kampin e Sirisë, fëmijët e harruar formohen nga ideologjia e ISIS

Aa-Hol, Siri – Në kampin e madh Al-Hol në verilindje të Sirisë, fëmijët i kalojnë ditët e tyre duke bredhur nëpër rrugët e ndyra, duke luajtur me shpata druri dhe banderola të zeza në imitim të militantëve të grupit Shteti Islamik.

Pak prej tyre mund të lexojnë ose të shkruajnë. Për disa, edukimi i vetëm është nga nënat që u japin atyre propaganda të ISIS.

Kanë kaluar më shumë se dy vjet që kur u rrëzua “kalifati” i vetëdeklaruar i grupit Shteti Islamik. Dhe kanë më shumë se dy vjet që rreth 27,000 fëmijë janë lënë të lëngojnë në kampin al-Hol, i cili strehon familje të anëtarëve të ISIS.

Shumica e tyre ende jo adoleshentë,  po e kalojnë fëmijërinë e tyre në një gjendje të keqe pa kushte shkollore, pa vend për të luajtur ose zhvilluar, dhe me sa duket nuk ka interes ndërkombëtar për zgjidhjen e situatës së tyre.

Vetëm një institucion ka mbetur për t’i edukuar ata: mbetjet e grupit Shteti Islamik. Operativët dhe simpatizantët e ISIS kanë rrjete brenda kampit dhe grupi ka qeliza të fjetura rreth Sirisë lindore që vazhdojnë të bëjnë një kryengritje të nivelit të ulët, duke pritur një mundësi për një ringjallje.

Image

Autoritetet kurde dhe grupet e ndihmës kanë frikë se kampi do të krijojë një brez të ri të militantëve. Ata po u luten shteteve të origjinës që t’i marrin gratë dhe fëmijët përsëri. Problemi është se qeveritë shpesh i shohin fëmijët si rrezik sesa që kanë nevojë për shpëtim.

“Këta fëmijë janë viktimat e para të ISIS”, tha drejtoresha e ” Save the Children’s Syria”, znj. Sonia Khush. “Një djalë 4 vjeç nuk ka një ideologji të vërtetë. Ai ka nevoja për mbrojtje dhe mësim ”.

“Kampet nuk janë vendi ku fëmijët të jetojnë ose të rriten,” tha ajo. “Nuk i lejon ata të mësojnë, shoqërohen ose të jenë fëmijëri … Nuk i lejon ata të shërohen nga gjithçka që kanë jetuar”.

Në kampin e rrethuar, çadra rresht pas rreshti shtrihen për gati një milje katrore. Kushtet janë të përafërta. Familje të shumëfishta shpesh janë të bashkuara; pajisjet mjekësore janë minimale, qasja në ujë të pastër dhe kanalizimi i kufizuar; çadrat përmbyten në dimër dhe zjarre kanë shpërthyer nga përdorimi i sobave të gazit për gatim ose ngrohje.

Rreth 50,000 sirianë dhe irakianë janë vendosur atje. Gati 20,000 prej tyre janë fëmijë. Shumica e pjesës tjetër janë gra, gra dhe vejusha të luftëtarëve.

Në një pjesë të veçantë, të ruajtur shumë të kampit, e njohur si aneksi, strehohen edhe 2,000 gra nga 57 shtete të tjera, të konsideruara si mbështetëset më të guximshme të IS, së bashku me fëmijët e tyre, rreth 8,000.

Ndikimi i ISIS ishte i qartë gjatë një vizite të rrallë nga The Associated Press në kamp muajin e kaluar. Rreth një duzinë djemsh të vegjël tek aneksi, hodhën gurë mbi ekipin i cili shoqërohej nga rojet kurde. Disa tundnin copa të mprehta metali si shpata.

“Ne do të të vrasim sepse je një i pafe”, bërtiti një fëmijë afro 10 vjeç. “Ju jeni armik i Zotit. Ne jemi Shteti Islamik. Ju jeni djall dhe unë do t’ju vras ​​me thikë. Unë do të hedh në erë me një granatë. ”

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top