Bota

Ndryshimi i klimës: OKB do të publikojë gjetjet e studimit të vet më të madh

Raporti më i madh ndonjëherë në botë për ndryshimet klimatike pritet të publikohet sot, për të përcaktuar realitetin e zymtë të gjendjes së planetit.

Studimi është bërë nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike – një grup i OKB që shqyrtoi më shumë se 14,000 punime shkencore.

Ai do të jetë vlerësimi më i azhurnuar se si ngrohja globale do të ndryshojë botën në dekadat e ardhshme.

Shkencëtarët thonë se ka të ngjarë të jetë një lajm i keq – por me “grimca optimizmi”.

Dhe ekspertët e mjedisit kanë thënë se do të jetë një “thirrje masive zgjimi” drejtuar qeverive për të ulur emetimet.

Hera e fundit që IPCC shqyrtoi shkencën e ngrohjes globale ishte në 2013 – dhe shkencëtarët besojnë se kanë mësuar shumë që nga ajo kohë.

Vitet e fundit, bota ka parë temperatura rekord, zjarre të tërbuara dhe përmbytje shkatërruese.

Disa dokumente të studiuar nga paneli tregojnë se disa nga ndryshimet që njerëzit po bëjnë pa dashje në klimë nuk do të kthehen dot mbrapsht për qindra apo ndoshta mijëra vjet.

Gjetjet e IPCC  të cilat do të zbulohen në një konferencë shtypi në orën 9:00 BST – do të përdoren gjithashtu gjatë një samiti të madh të organizuar nga Mbretëria e Bashkuar në nëntor.

Raporti që pritet u shkrua nga 234 shkencëtarë të emëruar nga qeveritë anëtare të IPCC në të gjithë botën. Këta shkencëtarë janë ekspertë kryesorë të shkencës së Tokës dhe Klimës.

Ky raport – i pari nga katër që përbëjnë Raportin e Gjashtë të Vlerësimit të IPCC – shikon shkencën fizike që qëndron pas ndryshimit të klimës dhe ndikimet e saj.

Vetëm ai do të përmbajë mbi 14,000 citime për kërkimet ekzistuese. Shkencëtarët shikuan të gjitha hulumtimet e lidhura me shkencën klimatike të botuara deri më 31 janar 2021.

Këta shkencëtarë, të cilët nuk kompensohen për kohën dhe përpjekjen e tyre, dolën vullnetarë për të lexuar ato 14,000 artikuj plus, kështu që ju nuk keni nevojë ta bëni.

Në vend të kësaj, ju mund të lexoni kapitujt e tyre më të shkurtër mbi konsensusin shkencor për tema si moti ekstrem ose ndryshimet rajonale në rritjen e nivelit të detit.

Samiti, COP26, i cili drejtohet nga OKB -ja, shihet si një moment kritik nëse ndryshimet klimatike do të vihen nën kontroll. Udhëheqësit nga 196 vende do të takohen për të provuar dhe pajtuar veprimet.

Alok Sharma, ministri i Mbretërisë së Bashkuar që po udhëheq samitin, tha në fundjavë se botës po i mbaronte koha për të shmangur katastrofën – dhe efektet e ndryshimit të klimës tashmë po ndodhnin.

Paneli ndërqeveritar mbledh së bashku përfaqësues të qeverive botërore të cilët vlerësojnë kërkimet nga shkencëtarët. Kjo do të thotë që të gjitha qeveritë marrin parasysh gjetjet.

Paneli i fundit ishte në 2013 dhe studiuesit thonë se ka shumë përmirësime që atëherë.

Më parë, për shembull, ata ngurronin t’i përshkruanin ngjarje ekstreme të tilla si valët e të nxehtit dhe shiu i rrëmbyeshëm, që të ishin pjesërisht ndryshimet klimatike.

Tani në rastin e ngrohjes në SHBA në qershor, ata janë të sigurt për të thënë se këto do të ishin pothuajse të pamundura pa ndryshimin e klimës.

Ata thonë se bota do të vazhdojë të nxehet.

Gjithashtu – veçanërisht në Evropën veriore – do të bëhet më lagështi, megjithëse thatësira do të rritet gjithashtu me ndryshimin e modeleve të motit.

Paneli studioi dokumente që tregonin se niveli i detit do të vazhdonte të rritej për qindra apo ndoshta mijëra vjet për shkak të nxehtësisë tashmë të bllokuar thellë në oqean.

Kërkimet vërtetojnë megjithatë, se nëse politikanët mund t’i përmbahen rritjes së temperaturës globale deri në 1.5 gradë Celsius, si në kohët paraindustriale, katastrofat më të këqija ende mund të shmangen.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top