Bota

NASA do të përpiqet të ngrejë një mini-helikopter mbi sipërfaqen e Marsit

NASA të hënën do të përpiqet të ngrejë në fluturim një helikopter miniaturë mbi sipërfaqen e Marsit në atë që do të shënonte fluturimin e parë të mundësuar, të kontrolluar të një avioni në një planet tjetër.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, helikopteri 1.8 kg do të ngjitet ngadalë në një lartësi prej tre metrash mbi sipërfaqen e Marsit, do të rrijë pezull për 30 sekonda, pastaj do të rrotullohet para se të zbresë me një ulje të butë në të katër këmbët.

Fluturimi do të zhvillohet në orën 3.30 të mëngjesit të orës lindore të SH.B.A. (8.30 të mëngjesit BST / 7.30 të mëngjesit GMT).

Por të dhënat që konfirmojnë rezultatin pritet të arrijnë në NASA vetëm pas tre orësh.

Fluturimi provë do të zhvillohet 173 milionë milje larg Tokës, në truallin e një pellgu të gjerë marsian të quajtur Krateri Jezero.

Suksesi varet nga ekzekutimi i Ingenuity i instruksioneve të paraprogramuara të fluturimit autonom.

“Momenti që ekipi ynë ka pritur është thuajse këtu,” tha menaxheri i projektit Ingenuity, MiMi Aung.

NASA po e krahason eksperimentin me veprën e Vëllezërve Wright 117 vjet më parë e madje, një copë e vogël pëlhure nga krahu i fluturuesit origjinal të Wright është fiksuar nën panelin diellor të Ingenuity.

NASA shpreson të marrë imazhe dhe video të fluturimit nga kamerat e montuara në helikopter dhe në roverin e Perseverance, i cili do të parkohet 76 metra larg.

Nëse prova ka sukses, Ingunuito do të ndërmarrë disa fluturime shtesë, më të gjata në javët në vazhdim, megjithëse do të duhet të pushojë katër deri në pesë ditë ndërmjet secilit prej tyre për të rimbushur bateritë e tij. Perspektivat për fluturimet e ardhshme mbështeten kryesisht në uljen e sigurtë të herës së parë.”Nuk ka një sistem vetë-drejtues, kështu që nëse kemi një ulje të keqe, ky do të jetë fundi i misionit,” tha Aung. Një erë e fortë e papritur e fortë është një rrezik potencial që mund të prishë fluturimin.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top