Bota

Mutacioni Delta: Pfizer dhe BioNtech po planifikojnë dozën e tretë të vaksinës

Kompania amerikane Pfizer  dhe ajo gjermane BioNTech kanë njoftuar se janë duke zhvilluar një vaksinë të re – në thelb një azhurnim të vaksinës së tyre ekzistuese – e cila synon specifikisht variantin më ngjitës Delta dhe kanë planifikuar të fillojnë provat klinike në gusht.

Të dy kompanitë – të cilat do të jenë të parat për të zhvilluar një vaksinë posaçërisht kundër Delta – besojnë se kjo do të jetë një armë shtesë ndaj variantit Delta.

Në të njëjtën kohë, ata raportuan rezultate inkurajuese nga studimet në njerëz që morën një dozë  të tretë përforcuese të vaksinës së tyre ekzistuese.

 Doza shtesë, gjashtë muaj pas së dytës, rriti fuqinë e antitrupave kundër llojit origjinal të virusit dhe kundër variantit Beta (“Afrika e Jugut”) me pesë deri në dhjetë herë.

Efektiviteti i vaksinës aktuale mund të zvogëlohet gjashtë muaj pas administrimit të saj dhe për këtë arsye, sipas dy kompanive partnere, mund të jetë e nevojshme një dozë përforcuese, veçanërisht kundër varianteve të koronavirusit.

 Të dhënat, të cilat ende nuk janë publikuar, do të dorëzohen në Food and Drug Administration e SHBA (FDA) në javët e ardhshme, duke marrë hapin e parë në marrjen e një miratim  sipas New York Times. 

Sidoqoftë, ekspertë të tjerë nuk e konsiderojnë të nevojshme një dozë shtesë, të paktën tani për tani.

 “Në të vërtetë nuk ka prova në favor të një doze të tretë përforcuese të një vaksine mARN , duke pasur parasysh variantet aktualisht në qarkullim. Në fakt, shumë prej nesh po pyesin nëse do të kemi nevojë për doza përforcuese, “tha Dr. Celine Gauder , një specialist i sëmundjeve infektive në Spitalin Bellevue në Nju Jork.

Në një deklaratë të përbashkët, FDA dhe CDC e SHBA thanë se plotësisht të vaksinuar nuk kanë nevojë për një dozë shtesë deri më tani. 

” Ne jemi të përgatitur për rritjen e dozave, nëse dhe kur shkenca tregon se ato janë të nevojshme” , thanë të dy organizatat.

Duke cituar prova nga Izraeli, Pfizer dhe BioNTech pohojnë se efektiviteti i vaksinës ekzistuese “tregon një rënie gjashtë muaj pas vaksinimit, si në drejtim të parandalimit të infeksionit dhe sëmundjes simptomatike”. 

Duke marrë parasysh përhapjen e Delta, të dy kompanitë vlerësojnë se ” një dozë e tretë mund të jetë e nevojshme brenda gjashtë deri në 12 muaj pas vaksinimit të plotë”.

Shefi shkencëtar i Pfizer Michael Dolsten tha se sipas të dhënave nga Izraeli dhe Britania, vaksina aktuale mbetet rreth 95% efektive kundër sëmundjes serioze të çdo varianti. 

Ai gjithashtu tha se disa vende evropiane kanë filluar bisedime me kompaninë për të siguruar shtytje dhe disa mund ta bëjnë këtë, para se FDA madje të japë miratimin e saj për një gjë të tillë.

Dolsten gjithashtu theksoi se doza e tretë shtesë është veçanërisht e rëndësishme për të moshuarit.

Autoritetet shëndetësore izraelite vlerësuan – bazuar në të dhënat më të fundit nga qershori – që dy doza të vaksinës Pfizer / BioNTech ofrojnë vetëm 64% mbrojtje ndaj Delta.

 Por ky vlerësim bie ndesh me studimet e tjera që kanë arritur në përfundimin se vaksina është shumë efektive kundër të gjitha varianteve.

” Pfizer po tregon oportunizëm, duke e mbështetur njoftimin e tij në prova shumë të hershme dhe ‘të patretshme’ nga Izraeli. Kur të vijë koha e duhur për rritjen e dozave është një vendim që kompania nuk do ta marrë”, tha John Moore, një virolog në Shkollën Mjekësore Ëeill Cornell në Nju Jork.

Vaksina e re kundër variantit Delta nën zhvillim do të synojë të gjithë proteinën e koronavirusit dhe jo vetëm një pjesë të saj si më parë.

 Grupi i parë i vaksinës së provës tashmë është prodhuar. 

Pfizer pret 26 miliardë dollarë shitje këtë vit nga vaksina e saj e koronavirusit, si dhe të ardhura të mëdha në vitet e ardhshme.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top