Bota

Koreja e Jugut pranon 391 afganë për merita, jo si refugjatë: Janë shembulli i mirë për botën

Koreja e Jugut ka mirëpritur ardhjen e afganëve që mbështetën operacionet e saj para se talebanët të merrnin kontrollin mbi Afganistanin, duke i cilësuar ata si “persona me merita të veçanta” në vend të refugjatëve në një përpjekje të dukshme për të shuar ndjenjat anti-emigrante.

Një aeroplan ushtarak u ul në aeroportin Incheon në perëndim të Seulit dje pasdite, duke transportuar 378 afganë që kishin punuar për ambasadën e Koresë së Jugut dhe objekte të tjera në Afganistan dhe anëtarët e familjes së tyre. 13 të tjerë do të mbërrijnë me një fluturim të veçantë.

Presidenti i Koresë së Jugut, Moon Jae-in, tha se ishte “e natyrshme për ne që të përmbushim përgjegjësinë tonë morale duke ndihmuar afganët që ndihmuan operacionet tona”.

Qeveria e bëri të qartë se ata “po hynin në vend si persona me merita të veçanta, jo si refugjatë” dhe iu dha viza afatshkurtra. Nëse dëshirojnë të qëndrojnë, atyre do t’u jepet mundësia të kalojnë në vizat afatgjata të qëndrimit F2, të cilat lejojnë punësimin, përmes një rishikimi ligjor për t’u dhënë viza F2 personave me merita të veçanta.

Koreja e Jugut ka një qëndrim të vakët ndaj refugjatëve. Pavarësisht se është kombi i parë aziatik që miratoi një akt refugjatësh, ajo ka një nga nivelet më të ulëta të pranimit midis vendeve të zhvilluara. Ajo i dha statusin e refugjatit rreth 1.5% të të gjithë aplikantëve midis viteve 1994 dhe 2020, sipas Ministrisë së Drejtësisë.

Ardhja e rreth 550 azilkërkuesve jemenas në vitin 2018 shkaktoi një reagim mbarëkombëtar dhe një hetim në vitin 2020 zbuloi se qeveria kishte manipuluar prej vitesh mijëra intervista azili për aplikantët nga vendet kryesisht arabe, duke ulur shanset e tyre për t’u pranuar.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top