Bota

Kërcënim terrorist në aeroportin e Kabulit: Kush janë IS-K?

Aktualisht nuk ka detaje rreth kërcënimit terrorist i cili ka shtyrë vendet perëndimore të paralajmërojnë njerëzit larg aeroportit ndërkombëtar të Kabulit. Sidoqoftë, në ditët e kaluara, ka pasur raporte të vazhdueshme se e ashtuquajtura Provinca Khorasan e Shtetit Islamik besohet të jetë infiltruar në Kabul.

Kush janë këta?

Grupi i Shtetit Islamik vepron në Afganistan nën emrin e Provincës Khorasan (ISKP). Khorasan i referohet një rajoni historik që mbulon pjesë të Afganistanit dhe Pakistanit të sotëm.

ISKP u shpall në janar 2015 dhe thuhet se përbëhet kryesisht nga ish -anëtarët e talebanëve pakistanezë dhe talebanëve afganë.

Ai është shumë më i ashpër se talibanët afganë dhe të dy janë armiq të betuar të njeri-tjetrit. Grupi i konsideron militantët talebanë “apostatë”, duke e bërë vrasjen e tyre të ligjshme sipas interpretimit të tyre të ligjit islam.

Shteti Islamik e dënoi marrëveshjen e paqes të 29 shkurtit 2020 midis Shteteve të Bashkuara dhe talebanëve në Afganistan, duke u zotuar se do të vazhdojë të luftojë.

Ai gjithashtu hodhi poshtë kontrollin e kohëve të fundit të talebanëve mbi Afganistanin, duke thënë se SHBA ua dorëzoi vendin si pjesë e një marrëveshjeje të fshehtë.

ISKP pësoi humbje të mëdha ushtarake në fund të vitit 2019 dhe kapjen e udhëheqësve të lartë në prill 2020.

Që atëherë, megjithatë, ai u tërhoq, duke marrë përgjegjësinë për dhjetëra sulme në një valë dhune që erdhi ndërsa po zhvilloheshin bisedimet e paqes midis talebanëve dhe qeverisë.

ISKP fillimisht përfshinte Afganistanin dhe Pakistanin. Sidoqoftë, në maj 2019, Shteti Islamik shpalli një “Provincë Pakistaneze” të veçantë.

ISKP gjithashtu mori përgjegjësinë për një sulm në Iran në shtator 2018.

Që nga themelimi i tij, ISKP ka thënë se ka kryer sulme të rregullta vdekjeprurëse në të gjithë Afganistanin. Ao ka qenë më së shumti aktiv në provincën lindore të Nangarharand në kryeqytetin Kabul, por gjithashtu ka pretenduar sulme në provincat e Kunar, Joëzjan, Paktia, Kunduz dhe Herat.

ISKP ka vënë në shënjestër forcat afgane të sigurisë, politikanët dhe ministritë afgane, talebanët, pakicat fetare përfshirë myslimanët shiitë dhe sikët, forcat amerikane dhe të NATO -s dhe agjencitë ndërkombëtare, përfshirë organizatat e ndihmës.

Image
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top