Art & Kulturë

‘E vogël por madhështor’: Skica e Leonardo da Vinci arrin mbi 12 milion dollarë në ankand

Një skicë e vogël e një ariu nga Leonardo da Vinci u shit për 12 milion dollarë të Enjten, duke vendosur një rekord të ri ankandi për një vizatim nga artisti i rilindjes.

Me përmasa më pak se 52cm, ​​artikulli është një nga tetë vizatimet e Leonardos që kanë mbetur në duar private, sipas Christie’s, shtëpia e ankandit qw fshihet pas shitjes.

Skica është bërë në letër të zbehtë rozë-bezhë duke përdorur pikën e argjendtë, një teknikë e mësuar nga Leonardo nga mjeshtri i tij, Andrea del Verrocchio që përfshin shënimin e letrës së trajtuar kimikisht me shufra argjendi ose tela.

Artikulli ka ndryshuar duart disa herë gjatë shekujve në fakt, ai ishte shitur një herë nga Christie’s për vetëm 2.50 £ (rreth 312 £, ose 430 dollarë, në paratë e sotme) në 1860.

Titulluar “Koka e një Ariu”, vizatimi është shfaqur që në institucionet kryesore duke përfshirë Galerinë Kombëtare në Londër, Louvre Abu Dhabi dhe Muzeun Shtetëror të Hermitazhit të Shën Petersburg.

Në një deklaratë për shtyp pas shitjes së së enjtes, kreu ndërkombëtar i departamentit të vizatimeve të Masterit të Vjetër të Christie, Stijn Alsteens, e përshkroi punën si “të vogël, por madhështore”. Ai shtoi se “padyshim do të jetë një nga vizatimet e fundit nga Leonardo që ka dalë ndonjëherë në treg”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top