Bota

E mori virusin nga majmuni, shënohet viktima e parë në Kinë nga Herpes B

Një burrë vdiq në Kinë, pasi u prek nga një sëmundje e rrallë infektive e shkaktuar nga virusi Herpes B, pas kontaktit me një majmun.

Viktima është një veteriner 53-vjeçar nga Pekini, rasti i parë i dokumentuar njerëzor i këtij virusi në Kinë. Sipas autoriteteve kineze, burri ka punuar në një institut kërkimor të specializuar në mbarështimin e primatëve dhe dyshohet se ka pasur kontakt me dy majmunë të ngordhur në mars.

Veterineri dyshohet se vuante nga të vjellat dhe ethet para se të vdiste më 27 maj. Testimi i gjakut dhe pështymës së viktimës, zbuloi praninë e virusit Herpes B.

Dy nga kontaktet e tij të ngushta, një mjek dhe një infermiere, dolën negativë për virusin. Në fakt është një virus që përhapet nga majmumët, por është një gjë jashtëzakonisht e rrallë që të transmetohet te njerëzit.

Nëse nuk trajtohet, sëmundja e shkaktuar nga virusi ka një shkallë vdekshmërie prej gati 80%.

Ka patur më pak se 100 infeksione të tilla te njeriu që nga viti 1932, shumë prej tyre në Amerikën e Veriut: këta janë kryesisht veterinerë dhe studiues që punojnë drejtpërdrejt me majmunët.

Sipas ekspertëve amerikanë nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, ka pasur vetëm një rast të dokumentuar të një njeriu të infektuar që përhap virusin te një person tjetër.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top