Lajme

‘E blejnë kokainën me 3 mijë dhe e shesin me 25’, mediat e huaja: Shqiptarët përdorin ishujt Kanarie për ta futur në Evropë

Leggo Tenerife përmes një artikulli të publikuar në websitin e saj zbulon një linj të trafikut të kokainës në Evropë nga Amerika Latine. Në artikull bëhet me dije se trafikantët shqiptarë dhe mafia ballkanike përdorin ishujt Kanarie si urë lidhëse mes Amerikës latine dhe Evropës për ta sjellë kokainën në Kontinentin e Vjetër.

Mafia ballkanike dhe shqiptare përdorin Ishujt Kanarie për trafikimin e kokainës në Evropë. Fitimet janë të majme. Ata blejnë një kilogram në Amerikën Latine për 3,000 euro dhe më pas e shesin në Kontinentin e Vjetër për më shumë se 25,000 euro.

Zilja e alarmit ra kur Guardia Civil arrestoi katër anëtarë të klanit Skaljari me më shumë se 400 kilogramë kokainë dhe 400,000 euro para të gatshme, si dhe pajisje të shumta të koduara celulare dhe makina luksoze.

Grupi importoi dërgesa të mëdha të barnave të cilat ruheshin në dyqane të vendosura në shtëpi luksoze me qira, kryesisht në Adeje (Tenerife).

Ata pastaj i shpërndanë ato në grupet kriminale lokale për të siguruar shpërndarje në shkallë më të gjerë ose thjesht për shitjen me pakicë në rrugë, sipas deklaratës së Meritës.

Megjithëse Ministria e Brendshme e Spanjës zgjodhi të mos zbulojë origjinën e drogës (për të shmangur rrezikimin e operacioneve të mëtejshme), dërgesat u lehtësuan nga qytetarët e Ballkanit në Amerikën e Jugut, sipas faqes së internetit të Insight Crime.

Kolumbia dhe Shqipëria

Në korrik 2021, zyra e prokurorit publik kolumbian akuzoi shtetasin shqiptar Agim Cerma se ishte kreu i një rrjeti të trafikut të kokainës në Evropë.

Për të marrë drogën, Cerma thuhet se mbante lidhje me grupin e trafikantëve të drogës në Los Urabeños dhe qelizat disidente të Forcave të Armatosura Revolucionare të Kolumbisë (FARC), sipas prokurorëve kolumbianë.

Insight Crime, i konsideruar si një nga platformat më të besuara në botë për analizën e krimit të organizuar, kohët e fundit raportoi se ka pasur një fluks të emisarëve kriminelë nga Mali i Zi, Bosnja, Serbia dhe Shqipëria në Amerikën e Jugut për të organizuar dërgesat e kokainës me qëllim furnizimin e organizatave të tyre me qendër në Evropë.

Negociatat e biznesit organizohen përmes kontakteve të drejtpërdrejta me prodhuesit dhe trafikantët vendas për të siguruar çmimin më të mirë për blerjet me shumicë.

Në shkurt 2021, InSight Crime, në bashkëpunim me Iniciativën Globale Kundër Krimit të Organizuar Transnacional, deshifroi kthesat dhe kthesat e kanalit të furnizimit me kokainë në Evropë, gjë që zbuloi se këto lidhje i lejuan grupet ballkanike të trafikut të drogës të pozicionoheshin si një nga përfituesit kryesorë të lulëzimit të prodhimit të kokainës në Amerikën Latine.

“Gjatë dy dekadave të fundit, ata kanë bërë punë në Amerikën Latine për të krijuar kontakte dhe për të ndërtuar reputacionin me kartelet e drogës, dhe kanë zhvilluar një program mësimor në të dy anët e Atlantikut për trajtimin e dërgesave të mëdha të kokainës,” tha Sasha Gjorgjeviç, koordinator i Serbisë dhe Malit të Zi të Nismës Globale InSight Crime.

Disa kriminelë shqiptarë kanë qenë të suksesshëm, siç është karteli Kompania Bello, i çmontuar në shtator 2020, udhëheqësi i të cilit operonte nga një qeli burgu ekuadoriane. Grupet shqiptare tani dominojnë trafikun e kokainës në disa vende evropiane, veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar.

Spanja është bërë gjithashtu “një qendër strategjike për disa grupe kriminale në Ballkanin Perëndimor, veçanërisht pasi është një port i rëndësishëm për dërgesat e kokainës në Evropë,” tha Gjorgjeviç.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top