Kronikë

‘Covid është një ushtar i Allahut”: Celula xhihadiste shqiptare që kërcënoi Italinë

Covid është një ushtar i vogël i Allahut.

Ky është një nga mesazhet që ka dalë nga një bisedë midis militantëve pro-xhihadistë nga Digos i Barit të hënën më 14 mars. Katër personat që përfunduan në pranga janë të gjithë shtetas shqiptarë: ata do të duhet të përgjigjen për financim të terrorizmit dhe nxitje të krimit të rëndë.

Të arrestuarit

Detajet e operacionit kundër terrorizmit nuk dihen ende. Në vend të kësaj, identitetet e të dyshuarve janë konstatuar dhe zbuluar. Ata janë Yljan Muça, Rolando Leshi, Elsio Ramku dhe Ronald Belba: të gjithë shqiptarë.

Akuza ndaj tyre është, me pak fjalë, është ajo e propagandës terroriste. Katër militantët xhihadistë dyshohet se kishin lidhje me  Genci Abdurrahim Ballën, imamin e Xhamisë “Xhamia e Letres” në Kavajë, Shqipëri.

Ky person qe arrestuar në vitin 2014 dhe u dënua më pas nga Gjykata e Apelit Tiranë për krimet e rekrutimit të personave për kryerjen e veprimeve me qëllime terroriste ose financimit të terrorizmit, nxitje e apelit publik dhe propagandë për kryerjen e akteve terroriste dhe nxitje e urrejtjes dhe konfliktit.

Sipas hetuesve shqiptarë, imami kujdesej për rekrutimin e rekrutëve për ISIS-in në zonën e Ballkanit, duke mbushur radhët e luftëtarëve në Siri.

Operacioni i Digos

Hetimi që çoi në arrestimin e shqiptarëve nisi me përgjimin e një shtetasi somalez, ndoshta i lidhur me qarqet xhihadiste. Analiza e materialit të sekuestruar nga i huaji i lejoi hetuesit të “hetonin një rrjet i cili më pas çoi përsëri në një bisedë në ËhatsApp të njerëzve të besimit islam në Bari dhe rrethinat e tij dhe që, në disa raste, ishte tejkaluar nga pikëpamja hetimore”,  sjellje në kundërshtim të qartë me ligjin penal”, shpjegoi zv/prokurori i PD-së së Barit Francesco Giannella.

“Covid është ushtar i Allahut”

Hetuesit dyshohet se mblodhën një sërë materialesh që do të konstatonin sjelljen “e ndarjes ideologjike me propagandën pro-xhihadiste, posedimin e dokumenteve dhe deklaratave për shtyp që i atribuohen ISIS / Daesh”.

 Këto do të ishin njoftime për shtyp, filma dhe audio të propagandës terroriste të përkthyera në shqip. Konkretisht, radikalizmi fetar doli gjithashtu nga ndarja e pretenduar nga të arrestuarit e një teorie xhihadiste, sipas së cilës virusi është “një ushtar i vogël i Allahut”, i dërguar në Tokë për të ndëshkuar të pafetë perëndimorë.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top