Rajoni

Bllokimet e ashpra të Qeverisë greke kundër të pavaksinuarëve, para një vjeshte të vështirë

Athinë – Njoftimet e qeverisë greke të martën për masa veçanërisht të rrepta që fillojnë më 13 shtator në thelb përbëjnë një bllokim për të pavaksinuarit, në mes të kërcënimit në rritje të variantit Delta, i cili tashmë ka çuar në një rritje të madhe të rasteve, duke parashikuar një vjeshtë të vështirë përpara.

Njoftimet përkonin me një rekord të ri që nga fillimi i pandemisë prej 4,608 rasteve të koronavirusit në një ditë. Për më tepër, 32 vdekje të tjera u konfirmuan ndërsa 326 pacientë u intubuan.

Qeveria greke shpreson që përjashtimi i atyre që refuzojnë të vaksinohen nga ambientet e brendshme të argëtimit të kombinuara me koston financiare të një testi të shpejtë do të rrisë normat e vaksinimit.

Sidoqoftë, duke pasur parasysh vullnetin e qeverisë për të mos testuar elasticitetin e Sistemit Kombëtar të Shëndetit dhe për të prishur rrjedhën dinamike, në muajt e fundit, të ekonomisë, tani po mendon seriozisht nocionin e shtrirjes së vaksinimeve të detyrueshme në kategori të tjera sociale dhe profesionale.

Ky gjithashtu shihet si një skenar i mundshëm, duke pasur parasysh që qëllimi i qeverisë, siç u artikulua nga Ministri i Shëndetësisë Vassilis Kikilias të martën, është të arrijë një 1 milion vaksinime shtesë.

E para nga këto kategori në shqyrtim janë forcat e armatosura dhe zbatimi i ligjit i uniformuar i ndjekur nga nëpunësit civilë të vijës së parë.

Sipas rregullave të reja të shpallura, punonjësite pavaksinuar në zyrat dhe bizneset e sektorit privat dhe publik do të duhet t’i nënshtrohen testimit të rregullt, me shpenzimet e tyre, një herë në javë. Në shkolla dhe universitete, por edhe në sektorë të tjerë ku ata bien në kontakt me një numër të madh njerëzish – si turizmi, hotelieri, televizioni dhe teatri – ata do të duhet të bëjnë dy teste të shpejta në javë.

Studentët e universitetit që nuk e kanë marrë vaksinen gjithashtu do të duhet të bëjnë dy teste të shpejta në javë-duke i paguar ato nga xhepi-ndërsa nxënësit e shkollës do të duhet të testohen gjithashtu dy herë në javë, por duke përdorur kuti vetë-testimi që do të ofrohen falas pa pagesë.

Kostoja e testeve të shpejta do të vendoset në 10 euro, shtoi Kikilias.

Rezultatet e të gjitha testeve duhet të postohen në uebfaqen përkatëse të qeverisë, me dëshmi të një rezultati negativ të printuar dhe prodhuar për pranim.

Sa i përket argëtimit, hyrja në kafene, restorante, klube dhe vende sportive nuk do të lejohet pa dëshmi të vaksinimit ose shërimit të Covid-19, ndërsa klientët e kinemave, teatrove, muzeve dhe palestrave pa një vaksinim ose certifikatë imuniteti do të duhet të shfaqen një test negativ PCR i marrë deri në 48 orë më parë për të fituar pranimin, tha ministri.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top