Bota

Barbie merr kritika të shumta pas publikimit të koleksionit për Lojërat Olimpike

Kukulla më e njohur amerikane Barbie ka marrë kritika të shumta në mediat sociale për mos shfaqjen e një Barbie aziatike në koleksionin e tyre kushtuar Lojërave Olimpike Tokio 2020.

Mattel, kompania e lodrave që prodhon kukulla Barbie, bashkëpunoi me Komitetin Olimpik Ndërkombëtar (IOC) dhe organizatorët e Tokio 2020 për të lëshuar një linjë të re kukullash në shkurt 2020 të krijuar posaçërisht për Lojërat.

Koleksioni përfshin pesë kukulla që pasqyrojnë pesë sportet e reja që i ishin shtuar programit olimpik këtë vit, bejsboll/softball, ngjitje sportive, karate, skateboarding dhe sërf.

“Tokio 2020 është një event monumentale që bashkon botën përmes sportit dhe frymëzon tifozët e të gjitha moshave,” shkroi shefja e ekskluzivitetit të Mattel, Janet Hsu në një deklaratë për shtyp të Mattel.

“Koleksioni Mattel Tokyo 2020 nderon këto sporte dhe frymëzon një brez të ri përmes shpirtit olimpik dhe traditës së shquar atletike.”

Pavarësisht nga një përpjekje për të “[nxjerrë në pah] gjithëpërfshirjen dhe inovacionin”, shumë nxituan të vërenin mungesën e një Barbie aziatike gjatë promovimit të saj muajin e kaluar.

Njerëzit dolën në platformat e mediave sociale, përfshirë Twitter dhe Instagram, për të shprehur zhgënjimin në Mattel për përjashtimin e tyre të një kukulle aziatike, pavarësisht nëse ishte aksidentale apo e qëllimshme.

“Unë nuk do të blej kukulla Barbie për dy vajzat e mia. Asnjë përfaqësim”, tha në Twitter Komisioneri i Qarkut Michigan Macomb, Mai Xiong, i cili emigroi në Shtetet e Bashkuara si refugjate Hmong në moshën tre vjeçare.

Përdorues të shumtë gjithashtu pyetën se si Mattel gjoja mund të harrojë të përfshijë një Barbie dukshëm aziatike me Lojërat që mbahen në Tokio një qytet aziatik i njohur gjerësisht dhe me disa ishullorë aziatiko -amerikanë të Paqësorit (AAPI) duke u bërë titujt kryesorë pasi fituan medalje për Ekipin SHBA, përfshirë Sunisa Lee, të parën Hmong-Amerikane që konkurroi për SHBA, e cila bëri histori si Aziatiku i parë-i çdo kombësie-që fitoi arin në gjimnastikë individuale përreth.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top