Bota

Ata që mbetën në Afganistan akuzojnë SHBA-në se i gënjeu

Kabul, Afganistan –  Edhe në ditët e fundit të transportit kaotik të Uashingtonit në Afganistan, Javed Habibio merrte telefonata nga qeveria amerikane që i premtonin se mbajtësi i kartonit të gjelbër nga Richmond, Virginia, gruaja e tij dhe katër vajzat e tyre nuk do të liheshin mbrapa. Atij iu tha të qëndrojë në shtëpi dhe të mos shqetësohet, se ata do të evakuohen.

Të hënën vonë, megjithatë, zemra e tij u copëtua kur dëgjoi se avioni i fundit amerikan ishin larguar nga aeroporti i Kabulit, i ndjekur nga breshëritë e të shtënave me armë talibane, duke festuar atë që ata e panë si fitoren e tyre mbi Amerikën.

“Ata na gënjyen,” tha Habibi për qeverinë amerikane. Ai është mes qindra qytetarëve amerikanë dhe mbajtësve të kartave jeshile të bllokuar në kryeqytetin afgan.

Victoria Nuland, nënsekretare e shtetit për çështjet politike, nuk do të trajtonte rastet individuale, por tha se të gjithë qytetarët amerikanë dhe banorët e ligjshëm të përhershëm që nuk mund të merrnin fluturime evakuimi ose ishin bllokuar përndryshe, ishin kontaktuar individualisht në 24 orët e fundit dhe u ishte thënë që të prisnin informacione të mëtejshme rreth rrugët dalin pasi ato të jenë rregulluar.

“Ne do t’u komunikojmë atyre direkt udhëzime të personalizuara se çfarë duhet të bëjnë, kur duhet ta bëjnë dhe se si qeveria e Shteteve të Bashkuara mendon se ne jemi në pozicionin më të mirë për t’i ndihmuar ata ta bëjnë këtë,” shtoi zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Ned Price.

Sekretari i Shtetit Antony Blinken vlerësoi përpjekjen e evakuimit pavarësisht skenave të mijëra njerëzve të bllokuar jashtë portave në aeroportin e Kabulit. Ai premtoi për ata 100 dhe 200 që mbetën në Afganistan, se çdo amerikan që dëshiron të largohet nga Afganistani do të largohet.

Për disa nga ata që mbeten, megjithatë, trauma e përpjekjes për gati dy javë për të hipur në një aeroplan amerikan është ende shqetësuese.

Habibi, një elektricist që jeton në Richmond që nga viti 2015 me një vizë të veçantë emigrimi, ishte kthyer në Afganistan për një vizitë më 22 qershor – hera e parë që familja e tij kishte ardhur që nga viti 2019. Fluturimi i tyre i kthimit do të ishte 31 gusht.

Rreth 18 gushtit, Habibi tha se mori një email nga qeveria amerikane ku thuhej se familja e tij – të gjithë mbajtësit e kartës së gjelbër përveç të vegjëlve të cilët kanë një pasaportë amerikane – do të evakuoheshin.

Emailet e mëvonshëm thanë se ai duhet të merrte familjen e tij në aeroport. Ai u bind, por shtypja e çmendur e njerëzve e pengoi atë të afrohej te porta në dy përpjekjet e tij të para.

Vajza e tij, Madina, e cila në moshën 15 vjeç ka anglishte të përsosur dhe shërben si zëdhënëse e familjes; ajo  tha se ajo dhe motra e saj më e vogël thuajse u shkelën në aeroport. Familja shkroi përsëri, “është shumë e rrezikshme. Ne nuk mund të hyjmë në turmë,” tha ajo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top